Malin Edgren (f. 1976) är författare av skönlitteratur med starkt samhällsengagemang inom områden som läslust, demokrati och folkhälsa. Hon är också en uppskattad debattör och krönikör, bland annat för tidskriften LIV. Malin Edgren är medlem i Sveriges Författarförbund och Författarcentrum Väst samt Värmländska författarsällskapet, VFS.
Efter flera års studier och arbete i Östergötland flyttade hon med familjen tillbaka till barndomsstaden Karlstad 2010.
– Jag gillar Karlstad för här finns allt som jag och familjen behöver. Det är cykelavstånd till det mesta och alltid nära till vattnet, säger hon.
Satsar helt på skrivandet
Malin har bakgrund som civilekonom och utredare med erfarenheter från både statlig och kommunal sektor men skrivandet har alltid haft en betydelsefull roll. Under 2017 sade hon upp sig och startade företaget MELitt Kultur AB som bas för sitt kreativa skrivande. I november samma år gav hon ut debutromanen Jag gör vad som helst. Därefter följde utgivningen av ytterligare fyra böcker på det egna förlaget, däribland den prisade minnesboken Hundra röster om corona (2020) som gjorde att Malin fick Region Värmlands Litteraturstipendium 2021.
– Vi människor behöver berätta, bearbeta och bevara sådant som vi upplever, säger Malin Edgren. Den här situationen var unik på så vis att alla hade en relation till pandemin. Men upplevelsen kan se väldigt olika ut beroende på livsomständigheter. Jag ville låta så många perspektiv som möjligt att ta plats.
Bland skribenterna återfinns flera namnkunniga karlstadsprofiler men också människor från samhällets alla delar. Häften kvinnor och hälften män, från 7 till 88 år gamla.
– Det motsvarar ungefär en promille av kommunens invånare, säger Malin Edgren som överväldigats av det intresse projektet fått, både lokalt och nationellt. Många som har läst boken berättar för mig att de finner texterna trösterika, att de lindrar känslan av ensamhet och isolering, säger Malin Edgren. Det gör mig glad för det är ju det som är meningen. Vi behöver hitta sätt att knyta an till varandra efter den här unika tiden av ensamhet och isolering. Kan man dessutom finna ett par nya perspektiv så är det jättebra!
Coronarösterna har också lästs in som korta videoklipp som finns publicerade på Youtube.
Barnboksdebuterar flerfaldigt 2023
De senaste åren har Malin Edgren ägnat sig åt att skriva för yngre läsare. Det har hittills resulterat i Rekordserien, kapitelböcker för läsåldern 6-9 år, vars första två delar kommer ut under 2023, samt en spänningstrilogi för slukaråldern 9-12 år, vars första del släpps våren 2024. Samtliga böcker ges ut på klassiska B Wahlströms barn- och ungdomsförlag.
– Det känns helt fantastiskt att få bli utgiven på ett av de allra största barnboksförlagen, säger Malin Edgren. Jag skriver de böcker jag själv vill läsa, både för egen del och tillsammans med mina barn. Jag blandar spänning och allvar med humor på ett sätt som jag tror att både barn och föräldrar uppskattar. Och förlaget har funnit en otroligt begåvad illustratör till Rekordserien, Jennifer Berglund, som det är jätteroligt att samarbeta med!
Främjar läsning för alla åldrar
Parallellt med skrivande jobbar Malin med läsfrämjandeaktiviteter, dels som föreläsare för bland annat bibliotekspersonal, men också som utbildad läsledare inom metoden Shared Reading.
– Under våren 2022, när coronapandemin äntligen började släppa greppet om oss, har jag fått möjlighet att starta och leda ett antal läsgrupper runtom i Värmland, berättar Malin Edgren, För många är Shared reading, eller högläsning i grupp som jag brukar beskriva det som, en relativt okänd företeelse men de som tagit chansen att delta i grupperna har tyckt att det varit underbart. Både för att de kommit i kontakt med läsande på ett helt nytt sätt och för att våra eftertänksamma och utvecklande samtal kring läsupplevelserna känts så meningsfulla.
I samarbete med ABF Värmland finns en kortare introduktionsfilm om metoden som du kan titta på här.