Malin Edgren

Malin Edgren (f. 1976) är civilekonom och utredare med erfarenheter från både statlig och kommunal sektor. Skrivandet har alltid haft en betydelsefull roll, både privat och professionellt. Malin Edgren är medlem i Sveriges Författarförbund och Författarcentrum Väst samt Värmländska författarsällskapet, VFS. Hon är också vice ordförande i Karlstads humanistiska förening. Malin Edgren har ett brett samhällsengagemang inom områden som demokrati, integration, jämställdhet och är sedan många år återkommande krönikör för tidskriften LIV.

Efter flera års studier och arbete i Östergötland flyttade hon med familjen tillbaka till barndomsstaden Karlstad 2010.

– Jag gillar Karlstad för här finns allt som jag och familjen behöver. Det är cykelavstånd till det mesta och alltid nära till vattnet, säger hon.

Under 2017 startade Malin företaget MELitt Kultur AB som bas för sitt kreativa skrivande. I november samma år gav hon ut debutromanen Jag gör vad som helst som fått ett varmt mottagande.

– Manuset till Jag gör vad som helst började jag skriva på för ungefär fem år sedan. Jag hade ingen aning om då att handlingen skulle kännas så aktuell som idag, säger hon.

I början av 2018 lanserade Malin Edgren boken Vi som såg dem komma.

– Det är en antologi där jag själv och fem andra personer som arbetar med svenskt flyktingmottagande inom den kommunala sektorn presenterar våra yrkeserfarenheter på ett personligt sätt, säger Malin. Själv beskriver hon sina erfarenheter som god man och ideellt familjehem.

– Boken innehåller starka skildringar som berör, inte minst för att de visar på de ansvarsluckor som uppstår när man arbetar med människor. Texterna beskriver en period i vår svenska nutidshistoria som kommer att prägla vårt samhälle i framtiden, tror jag. Särskilt stolt är jag över att professor Dick Harrison från Lunds universitet har skrivit ett förord som sätter in frågan i ett historiskt perspektiv, fortsätter hon.

Under hösten 2018 släpps Malin Edgrens tredje bok, romanen Att sörja de levande.

– Det är en psykologisk thriller, säger Malin. En mycket mörk historia som utspelar sig i och utanför terapirummet. Huvudpersonen, som är psykolog, jobbar med att hjälpa andra samtidigt som hon egentligen behöver hjälp själv. Handlingen kretsar kring viktiga frågor om livsval, förlåtelse och försoning. Processer som är centrala för de flesta av oss.

– Arbetet med boken har varit både smärtsamt och befriande, fortsätter hon. Den bästa kritiken jag kunnat få var när lektören skrev att det var imponerande läsning och att det var uppenbart att jag har en mycket stark kunskap om ämnet. Det boostade självförtroendet.

Att sörja de levande lanserades i samband med Kulturnatten i Karlstad 21 september 2018.

Malin Edgren gjorde också debut under Bokmässan i Göteborg hösten 2018. Hon gästade Värmlandsmontern för att hålla föredrag om antologin Vi som såg dem komma.

– Att få vara med på bokmässan är en av de hittills största sakerna som hänt i mitt författarskap, säger Malin Edgren. Det känns helt otroligt att jag inte bara förverkligat idén för mig själv utan att jag också får möjlighet att berätta om den för andra.

Vi som såg dem komma har sålts i 300 exemplar sedan den gavs ut i januari 2018.

– Antologin innehåller viktiga, personliga berättelser om sådant som formar vårt land här och nu. Jag är stolt över att kunna delge dem till en större publik, säger Malin Edgren.

Under hösten 2018 har Malin Edgren också påbörjat barnboksprojektet Selmas Ettlingar för att sätta fokus på och stimulera barns läsande.

– Tillsammans med ungefär sextio förstaklassare ska jag skriva och illustrera en barnbok som vi ger ut lagom till skolavslutningen 2019. Barnens fantasi, ett gemensamt berättande och rim står i centrum för projektet som också kommer dokumenteras på film.

– Läsning är så oerhört centralt, det ger oss ett språk och jag vill bidra med det jag kan för att ge barns läsande en välbehövlig skjuts i rätt riktning, säger Malin Edgren som också hoppas på att väcka föräldrarnas lust till läsning tillsammans med barnen.

Malin Edgren