Malin Edgren

Malin Edgren (f. 1976) är civilekonom och utredare med erfarenheter från både statlig och kommunal sektor. Skrivandet har alltid haft en betydelsefull roll, både privat och professionellt. Malin Edgren är medlem i Sveriges Författarförbund och Författarcentrum Väst samt Värmländska författarsällskapet, VFS. Hon är också viceordförande i Karlstads Humanistiska Förening. Malin Edgren har ett starkt samhällsengagemang inom områden som läslust, demokrati och folkhälsa och är en uppskattad debattör och krönikör, bland annat för tidskriften LIV.

Efter flera års studier och arbete i Östergötland flyttade hon med familjen tillbaka till barndomsstaden Karlstad 2010.

– Jag gillar Karlstad för här finns allt som jag och familjen behöver. Det är cykelavstånd till det mesta och alltid nära till vattnet, säger hon.

Under 2017 startade Malin företaget MELitt Kultur AB som bas för sitt kreativa skrivande. I november samma år gav hon ut debutromanen Jag gör vad som helst.

– Manuset till Jag gör vad som helst började jag skriva på ungefär fem år tidigare. Jag hade ingen aning om då att handlingen skulle kännas så aktuell som idag, säger hon. I juni 2019 kom romanen ut som ljudbok, bland annat hos Nextory

I början av 2018 lanserade Malin Edgren boken Vi som såg dem komma.

– Det är en antologi där jag själv och fem andra personer som arbetar med svenskt flyktingmottagande inom den kommunala sektorn presenterar våra yrkeserfarenheter på ett personligt sätt, säger Malin. Själv beskriver hon sina erfarenheter som god man och ideellt familjehem.

– Boken innehåller starka skildringar som berör, inte minst för att de visar på de ansvarsluckor som uppstår när man arbetar med människor. Texterna beskriver en period i vår svenska nutidshistoria som kommer att prägla vårt samhälle i framtiden, tror jag. Särskilt stolt är jag över att professor Dick Harrison från Lunds universitet har skrivit ett förord som sätter in frågan i ett historiskt perspektiv, fortsätter hon.

Under hösten 2018 släpptes Malin Edgrens tredje bok, romanen Att sörja de levande.

– Det är en psykologisk thriller, säger Malin. En mycket mörk historia som utspelar sig i och utanför terapirummet. Huvudpersonen, som är psykolog, jobbar med att hjälpa andra samtidigt som hon egentligen behöver hjälp själv. Handlingen kretsar kring viktiga frågor om livsval, förlåtelse och försoning. Processer som är centrala för de flesta av oss.

– Arbetet med boken har varit både smärtsamt och befriande, fortsätter hon. Den bästa kritiken jag kunnat få var när lektören skrev att det var imponerande läsning och att det var uppenbart att jag har en mycket stark kunskap om ämnet. Det boostade självförtroendet. Att sörja de levande lanserades som ljudbok 8 november 2019.

Under läsåret 2018/19 drev Malin Edgren också läslustprojektet Selmas Ettlingar för att sätta fokus på och stimulera barns läsande.

– Tillsammans med femtiofyra förstaklassare gjorde vi ett djupdyk i det här med berättande och kreativitet runt litteratur. Barnen skrev så småningom egna texter som jag  illustrerade. I maj 2019 gav vi ut barnboken Rimlikt. Barnens fantasi, ett gemensamt berättande och rim stod i centrum för projektet som också dokumenterades på film. Det är roligt att kunna berätta att poeten Bengt Berg specialskrivit en dikt till oss som finns med i boken.

– Läsning är så oerhört centralt, det ger oss ett språk och jag vill bidra med det jag kan för att ge barns läsande en välbehövlig skjuts i rätt riktning, säger Malin Edgren som hoppas att även föräldrarnas lust till läsning väcks tillsammans med barnen.

Malin Edgren gjorde debut under Bokmässan i Göteborg hösten 2018 då hon gästade Värmlandsmontern för att hålla föredrag om antologin Vi som såg dem komma. 2019 var Malin Edgren åter på plats, denna gång i sällskap med ett par elever som deltagit i läslustprojektet Selmas Ettlingar som berättade om sina erfarenheter från projektet.

– Att få vara med på bokmässan är något av de största sakerna som hänt i mitt författarskap, säger Malin Edgren. Det känns helt otroligt att jag inte bara förverkligat idéer för mig själv utan att jag också får möjlighet att berätta om dem för andra.

Även vuxnas läsande är något som Malin Edgren jobbar med att stärka. Hon satsar därför på att hjälpa vuxna att läsa tillsammans på arbetstid, som friskvård.

– Alla vet att man behöver träna kroppen för att må bra. Men detsamma gäller förstås huvudet och själen. Det händer något med oss när vi läser. Att dela den upplevelsen med andra är oerhört välgörande både för individen och gruppen. En arbetsgrupp som läser texter tillsammans bygger en förtroendefull relation präglad av tillit. Det förbättrar förmågan att samarbeta. Jag hjälper arbetsgivare att åstadkomma detta.

Under våren och försommaren 2020, under brinnande coronapandemi, tog Malin Edgren initiativ till det kollektiva skrivprojektet Hundra röster om corona. Projektet, som bland annat beviljats Region Värmlands hemmaresidens, har beskrivits av experter som ett av de mest ambitiösa och omfattande dokumentationsprojekt av coronapandemins konsekvenser för lokalsamhället som pågår i Sverige. Hundra boende i Karlstads kommun deltar i berättandet som kommer resultera i publicerandet av en minnesbok.

– Vi människor behöver berätta, bearbeta och bevara sådant som vi upplever, säger Malin Edgren. Den här situationen är unik på så vis att alla har en relation till pandemin. Men upplevelsen kan se väldigt olika ut beroende på livsomständigheterna. Jag vill låta så många perspektiv som möjligt att ta plats.

Bland skribenterna återfinns flera namnkunniga karlstadsprofiler men också medborgare från samhällets alla delar. Häften kvinnor och hälften män, från 7 till 88 år gamla.

– Det motsvarar ungefär en promille av kommunens invånare, säger Malin Edgren som överväldigats av det intresse projektet fått, både lokalt och nationellt.

Minnesboken Hundra röster om corona släpptes 1 november 2020. Halva förstaupplagan såldes på två månader och har fått motta fina recensioner och höga betyg. 1 januari 2021 släpptes den som e-bok på alla plattformar. Från och med 1 februari och alla vardagar fram till midsommar kan alla som vill ta del av coronarösterna som korta videoklipp. Filmerna publiceras på Facebook @malinedgren.se

– Många som har läst boken berättar för mig att de finner texterna trösterika, att de lindrar känslan av ensamhet och isolering, säger Malin Edgren. Det gör mig glad för det är ju det som är meningen. Vi behöver hitta sätt att knyta an till varandra i den här unika tiden av ensamhet och isolering. Kan man dessutom finna ett par nya perspektiv så är det jättebra!

Malin Edgren